Rensat
Tänk att något jag dragit mig för så länge kunde gå så fort och nu känns det toppen! Jag har äntligen fått tummen ur och rensat min ”allt i allo låda” som under en länge tid knappt gått att öppna och stänga eftersom det varit en total oreda och alldeles för mycket saker i! Nu är det gott om plats och lådan går att öppna. Passad även på att rensa i köksskåpet bland alla lösa recept och få lite ordning! Tänkte att jag kanske skulle hitta någon middags ide men inte det…. Inspirationen till mat är inte på topp just nu vilket är väldigt tråkigt då jag varje dag funderar över vad vi ska äta utan att komma på något utöver de ”vanliga” korv och makaroner, spagetti och köttfärsås, köttbullar och makaroner osv. Får nog lov att surfa runt lite efter något nytt och inspirerande recept!
Kramar
Falska filé
För 4 personer.
Ingredienser
½ kg blandfärs
½ msk aromat
1 pkt bacon
1 burk skivade champinjoner eller färska
1 skivad paprika
1 skivad rödlök
1 burk paprika/chili creme fraiche
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
Chilikrydda
Grillkrydda
3 dl riven ost
Gör så här
Blanda färs och aromat och rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg i frysen. Rullen skäres halvfrusen/frusen och stekes, läggs sedan i botten på en form.
Bryn Bacon, svamp, skivad paprika och skivad rödlök lätt. Lägg det över köttet.
blanda 1 burk cremefraiche (paprika/chili), 2 dl grädde, chilisås, chilikrydda och grillkrydda. Häll det i formen. Lägg riven ost över.
Sätt in i 200° ugn 15-20 minuter.
Kycklinggratäng med persillade
För 5 personer.
Ingredienser
8 dl kokt pasta
400 g kyckling
200 g crème fraiche Mexican chili
2 ½ dl matlagningsgrädde
200 g majs
1 paprika
1 gul lök
Salt
Persillade
Paprikakrydda
100 g riven ost
Gör så här
Koka upp pastan (jag tog fullkornspasta). Hacka löken och fräs tillsammans med kycklingen som skurits i mindre bitar.
Blanda i allt utom majsen. Låt koka upp i ca 5 min.
Häll pastan i botten av en form. Häll över majs och kycklingmojjan och sist riven ost.
Ställ in i ugnen 200 grader tills osten smält.
FÄRGGLAD KASSLERGRYTA!
4 pers
400 g kassler i strimlor
250 g strimlad vitkål
½ gul tärnad paprika
½ röd paprika
½ grön paprika
1 strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl vatten (Kanske behövs lite mer ,prova dig fram)
2 dl creme fraiche
1-2 tsk chilipulver
Gör så här:
Fräs kål ,purjolök och paprika under omrörning i lite matfett i ca 5 min.
Tillsätt pressad vitlök, soja, tomatpuré, chilisås, vatten, creme fraiche och chilipulver.
Rör om och låt puttra i ca 10 min.
Rör ner kasslern och låt puttra i ytterligare 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
LASAGNE MED KYCKLING OCH BACON!!
6-8 port.
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 hackad gul lök
1 tärnad stor morot
1 hackad grön paprika
1 brk champinjoner
½ brk svarta oliver hackade
1 burk hela tomater
1 förp. (500g)krossade tomater
oregano ,svartpeppar, cayennepeppar, salt
Ostsås:
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
salt, vitpeppar
1 äggula
400 g lagrad ost (hälften till garnering)
lasagneplattor (jag använde 1 pkt färska plattor 250 g )
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dom i lite matfett i en stor stekgryta.
När dom fått lite färg så tillsätt bacon, paprika,morötter, lök ,vitlök,svamp och oliverna.
Krydda med kryddorna. Häll på båda sorterna tomater och låt koka på svag värme i ca 10-15 min.
Gör under tiden ostsåsen. Vispa samman 1 dl av mjölken med vetemjölet i en kastrull. Koka upp,tillsätt resten av mjölken under omrörning. Sjud såsen i ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Dra kastrullen från plattan. Rör ner äggulan och hälften av den rivna osten.
Varva ostsås lasagneplattor och kycklingsåsen i en ugnsfast form. Börja och avsluta med ostsåsen.Strö över resten av den rivna osten och gratinera i ugnen 200º i ca 30 min.
Biffar med soltorkade tomater och fetaost
500 g blandfärs
1 lök
6 soltorkade tomater i olja
2 msk av oljan till tomaterna
2 msk finhackad persilja
150 g fetaost
1 ägg
0.5 dl ströbröd+1 dl vatten, låt svälla
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk italiensk salladskrydda
0.5 dl mjölk
ev lite mjöl
Blanda samman ägg, mjölk och kryddorna. Rör i finhackad lök, finhackade tomater, persiljan, ströbrödet, finsmulad feta ost så allt blandas. Pudra ev i 1 msk mjöl. Forma biffar och stek dem gyllene på varje sida och genomstekta.
Skaldjursgratinerad lax med romsås
4 laxfiléer
salt och citronpepparpeppar
Fyllning:
200 g skalade räkor
1 dl lätt crème fraiche
2 msk majonäs
2 msk klippt dill
cayennepeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ett snitt mitt på varje laxbit . Pensla ett ugnsfast fat med olja eller flytande margarin.
Lägg på laxen och salta och peppra.
Hacka räkorna och blanda med crème fraiche, majonäs och dill.
Smaka av med lite cayennepeppar. Fördela räkröran i laxfickorna.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter.
Romsås:
4-5 dl lätt crème fraiche
1 rejäl matsked med röd stenbitsrom
knappt 1/2 finhackad rödlök
salt och vitpeppar
en aning strösocker
Tortillatårta med kyckling
1 grillad kyckling
2 dl lätt creme fraiche
1 brk tacosås
1 pkt philadefia ost
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 msk tacokrydda
1 förp tortillia bröd (stora)
Purjolök
riven ost
Gör så här:
Rensa kycklingen.
Stek bacon, blanda i kycklingen och värm på även den.
Blanda ihop philadelphiaosten, creme fraiche, tacosås.
Blanda ihop röran och kycklingen.
Smörj en rund sockerkaksform med löstagbar kant.
Varva tortillia bröd och kyckling röran.
Avsluta med tortillia bröd, strö riven ost uppe på brödet.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad..
Laxgratäng
5-6 portioner
ca 800 gr lax (hel sida)
grovsalt
Citronpeppar
Skär upp laxen i lite bredare bitar och lägg på en grovsaltsbädd i långpannan. Lägg en klick smör på varje bit.
Salta lite och peppra med citronpeppar..
Ställ in i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.
Gratäng sås
3 dl creme fraiche
½ dl majonäs
2 dl riven vb-ost
10 cm hackad purjolök
3 dl skalade räkor
1 msk dill
1 msk persilja
1 msk gräslök
Persillade
Lökpulver
Salt
Coktailtomater
Gör så här
Rör i hop mojjan ovan. Ta ut laxfileerna ur ugnen och lyft över i en smord gratängform. Häll över röran.
Dela tomaterna och lägg på.
In i ugnen igen i ca 10 minuter på 250 grader.
Servera med cole slaw blandade i lite turkisk yoghurt också denna gång och tog paprika istället för lök.. Kryddade det hela med persillade.
(Själv skulle jag nog ha velat ha lite mera smak på det hela, kanske lite sambal oelek få åka i nästa gång..)
TACOSNÄCKOR!
Ca 8 st.
2 rullar färsk smördeg
400 g blandfärs
1 stor gul lök
1 liten burk majs
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten
några skivor ost
1 ägg till pensling
ost till gratinering
Så här gör du:
Börja med fyllningen.
Fräs färsen i lite matfett.Tillsätt hackad gul lök och majsen.
Häll i tacokryddan o tillsätt vattnet.Låt koka ihop.
Låt fyllningen svalna innan du gör snäckorna.
Rulla ut smördegen och fäst ihop dom med varandra på "kortsidan".
Bre på färsröran men lämna kanterna fria.Fördela lite ost ovanpå och rulla sedan ihop precis som när man gör kanelsnäckor.Skär i bitar med en vass kniv.
Ställ snäckorna på högkant på en pappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg och lägg på lite ost på varje snäcka.
Grädda i ugnen i 225º ca 15-20 min eller tills dom fått fin färg och är genomvarma.
Servera med sallad.
Jag gjorde även en sås till på creme fraiche som jag blandade med mild tacosås.Passade jättebra till!!
Tack Carina för alla recept, nu har jag många nya recept att prova!! Tack!
Fläskfilégratäng med ädelost.
För 4 personer.
Ingredienser
Ca 800 g potatis
Ca 200 g palsternacka
1 kruka timjan (hackad)
1-2 vitlöksklyftor (hackade)
Salt
Vitpeppar
3 dl vispgrädde
600-700 g fläskfilé
Smör (till stekning)
Topping:
140 g ädelost
2 dl crème fraiche
30 g valnötter (hackad)
Gör så här
Skala och skiva potatis och palsternacka.
Varva skivorna (potatis och palsternacka) i en smord form med timjan och vitlök. Översta lagret ska i huvudsak bestå av potatis.
"Krydda rikligt mellan varven".
Smaksätt grädden med salt och vitpeppar och häll den över gratängen.
Grädda i 225 grader i ca 40 min.
Putsa fläskfilén och skär den i portionsbitar.
Bryn dem runtom i smör och krydda med salt och vitpeppar.
Mosa ädelost, blanda med crème fraiche och de hackade valnötterna.
Lägg köttbitarna på gratängen och toppa med ostmassan.
Ställ in i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 20 min eller tills köttet är klart.
Garnera med persilja.
Servera en sallad till.
Kyckling i kärleksnäste
För 2 personer.
Smarrig lyxig kyckling till romantisk middag för två.
Ingredienser
2 kycklingfileer
2 smördegsplattor
1burk champinjoner
6 skivor brie ost
1 ägg
potatis
Gör så här
Krydda kycklingfileerna med salt och peppar och lite kycklingkrydda om man vill.Stek dom sen så dom blir färdiga.
Lägg upp smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper, pensla kanterna med ägget.
Stek undertiden champinonerna tillsammans med kycklingen så dom får färg, krydda även med salt och peppar efter smak.
Lägg upp tre skivor brieost på varje smördegsplatta, lägg sen dit kycklingen och avsluta med champinjonerna ovanpå.
Vik ihop smördegsplattan över kycklingen och pensla med ägget ovanpå.
Sätt in dom i ugnen på 200 grader i 10-15 min så smördegen får fin gyllenbrun färg.
Servera med klyftpotatis och en god sallad.
Fiskgratäng med sting
För 4-5 personer.
Ingredienser
400 g sejfile, tinat fiskblock
Margarin till att smöra formen med
Salt
Peppar
1 purjolök
2 dl creme fraiche
1/2 tsk sambal oelek
125 g mozzarella
Gör så här
Tina fiskblocket så det mesta av vätskan rinner bort. Smöra en ugnsfast form och lägg fisken i den. Salta och peppra.
Skiva purjolöken och lägg den ovanpå fisken.
Blanda sambal i fraichen och häll det ovanpå purjon och smula eller skiva till sist mozzarellan som du lägger över det hela. Osten kan du pressa lite mellan hushållspapper för att få bort överflödig vätska.
In i ugnen i ca 25 minuter på 175º
Ja du Linn nu har fått recept som Du kan överraska Din Sambo med. Lycka till.Tacka Carina